SCIOS Scope 12 - inspectie van uw zonnestroominstallatie

De veiligheidsinspectie van een nieuwe of bestaande zonnestroominstallaties (incl. de rapportage daarvan) valt onder de ‘SCIOS Certificatieregeling – deelregeling Elektrisch Materieel’. De SCIOS Scope 12 is bedoeld voor de inspectie van zonnestroominstallaties. De SCIOS Scope 12 geldt vanaf de omvormer(s) van de PV-installatie tot en met de hoofdaansluiting. Uw hoofdaansluiting dient hiervoor toegankelijk te zijn voor onze inspecteur.

De inspecteur is verplicht de eisen uit SCIOS Technisch Document 18 te hanteren met betrekking tot de inhoud en wijze van rapporteren van de SCIOS Scope 12 inspectie. SCIOS Technisch Document 18 bevat de technische invulling van de inspecties. Het beschrijft de eisen aan de inspectiemethoden en de rapportage. Een Technisch Document is normatief voor een SCIOS gecertificeerd bedrijf en daardoor mag hier niet vanaf geweken worden. Heeft u vragen of opmerkingen op de inhoud van de Scope dan verwijzen wij u graag naar: https://support.scios.nl/

Veilige toegang voor onze inspecteur

Het is van belang dat onze inspecteurs op een veilige manier de zonnestroominstallaties kunnen bereiken. Van Empel Inspecties en Advisering is VCA* gecertificeerd. VCA* is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. De certificatie ziet toe op het gebied van veilig en gezond werken.

Alle installatiedelen dienen (zonder belemmering) toegankelijk te zijn. Schuine daken zijn hiervan bijvoorbeeld uitgesloten. Voor een goede beoordeling zullen in dat geval aanvullende maatregelen getroffen dienen te worden.


Het betreden van een dak door middel van een dakluik of kooiladder met de juiste balustrades heeft de absolute voorkeur.


Het betreden van het dak vanuit een hoogwerker is strikt verboden.

Aan te leveren documentatie voor aanvang van de inspectie

SCIOS Scope 12 – EBI-inspectie

Voor aanvang van de EBI-inspectie dient u de volgende documenten digitaal aan ons aan te leveren:

  1. Het legplan van de panelen;
  2. Het ballastplan;
  3. De opstellingstekeningen van onderdelen van de zonnestroominstallatie;
  4. Installatiegegevens;
    a. Tekeningen
    b. DC-Kabelplan (> 1 streng)
    c. Documentatie
  5. Onderstaande document(en), afhankelijk van de plaatsing van uw installatie;
      1. Bij plaatsing op het dak: De verklaring of het rapport met duidelijke conclusie van het constructiebureau dat de dakconstructie het gewicht van de op het dak geplaatste onderdelen van de zonnestroominstallatie waaronder PV-panelen, montageconstructie, omvormers of schakel— en verdeelinrichtingen en de ballast kan dragen, inclusief de constructieberekeningen en het voor de berekening gebruikte ballastplan. Deze verklaring is niet vereist wanneer:
        1. Individuele woningen waarbij rijenwoningen als individuele woning worden beschouwd; of
        2. De volgende situatie van toepassing is:
          i. Minder dan 50 panelen; en
          ii. Totale massa van alle PV-panelen op het dak is kleiner dan 1150 kg¹.
      2. Bij plaatsing op veld: De grond-mechanische berekening specifiek voor de situatie;
      3. Bij drijvende installaties: De berekening dat de installatie bestand is tegen invloeden zoals wind, ijsgang, golfslag, stroming en wisselende waterstanden.

¹)De massa 1150 kg is een referentiewaarde. De massa van de draagconstructie, omvormers of ballast moet
niet worden betrokken in de massabepaling.

SCIOS Scope 12 – PI-inspectie

Voor aanvang van de PI-inspectie dient u de volgende documenten digitaal aan ons aan te leveren:

Ten behoeve van de PI-inspectie dient u als opdrachtgever het EBI-rapport incl. verklaring zonder constateringen, verklaring constructiebureau en het legplan digitaal aan te leveren. Indien er geen verklaring zonder constateringen is afgegeven dient er een EBI te worden uitgevoerd.

LET OP: U dient deze documenten zowel bij een SCIOS Scope 12 EBI als PI inspectie direct bij opdracht aan ons te verstrekken. Bij het niet, niet tijdig of onvolledig aanleveren van deze gegevens zal dit leiden tot een constatering in het rapport wat het uitgeven van een “verklaring zonder constatering” in het kader van SCIOS in de weg staat.

Constructieberekening

Wanneer de constructieberekening ontbreekt, of een conclusie in de constructieberekening niet expliciet is vermeld en niet duidelijk is gemaakt welke uitgangspunten zijn gehanteerd, zal dit tijdens de inspectie leiden tot een constatering die een “Verklaring zonder constateringen” in de weg staat.

Om deze constatering te verhelpen heeft SCIOS een mogelijkheid geboden in de vorm van een constructeursverklaring. Deze verklaring laat u als installatie-eigenaar volledig invullen en rechtsgeldig ondertekenen door het bedrijf dat de constructieberekening heeft uitgevoerd. TD18-Bijlage_4-Constructieverklaring-versie_2.0-2022-10

Niet zichtbaar zijn van delen van de zonnestroominstallatie

Het niet zichtbaar zijn van bepaalde delen van de zonnestroominstallatie is beperkt toegestaan. Uitvoering is uitsluitend te accepteren voor de opstellingsmethoden in onderstaande tabel.