Het kijkglas: een onderbelicht, maar cruciaal onderdeel bij inspecties

Bij inspecties aan gastoestellen wordt niet alleen gekeken naar de veiligheidstechnische aspecten van het toestel en of het toestel voldoet aan de fabrikantvoorschriften en grenswaarden uit het basisverslag, maar ook naar de kwaliteit van het uitgevoerde onderhoud.

Tijdens deze inspecties valt vaak op dat er een component is dat weinig aandacht krijgt: het kijkglas.

Veel toestellen zijn voorzien van een kijkglas in verschillende uitvoeringen en maten, toepasbaar binnen alle inspectiescopes (scope 1, 2, 3 en 5). Het primaire doel van het kijkglas is om in de verbrandingsruimte te kunnen kijken, zodat inspecteurs, brandertechnici en onderhoudsmonteurs kunnen beoordelen of het vlambeeld wel stabiel is. Daarom is het essentieel dat kijkglazen krasvrij, helder en vrij van aanslag zijn. Toch komt het vaak voor dat een kijkglas dusdanig vervuild of zelfs gescheurd is. In beide gevallen zien we in de praktijk dat kijkglazen dan ook worden vervangen.

Maar wat als het kijkglas heel is en er goed doorheen gekeken kan worden? In de praktijk zien we dan dat er vaak geen aandacht meer wordt besteed aan het kijkglas. Dat is onterecht. Kijkglazen bevinden zich veelal in een houder op één van de heetste punten in het toestel. Door de voortdurende opwarming en afkoeling zijn de houder en de pakkingen van het kijkglas onderhevig aan uitzetting en krimpen. Daarnaast kunnen rookgassen de pakkingen uitdrogen.

In de praktijk blijkt dan ook regelmatig dat kijkglazen rookgaszijdig lek zijn. Dit is eenvoudig te controleren met een (dauwpunt) spiegeltje, waarbij je het spiegeltje voor het kijkglas houdt wanneer het toestel op vollast in bedrijf is. Beslaat het spiegeltje, dan is er sprake van een rookgaszijdige lekkage. Een dergelijke lekkage kan leiden tot (interne) rookgasrecirculatie, wat een slechte verbranding kan veroorzaken. Een slechte verbranding resulteert weer in een slecht rendement, in CO vorming en mogelijk storingen als gevolg van vlamwegval.

Terwijl de markt zich sterk richt op de rookgasafvoer als mogelijke bron van rookgaslekkages, krijgt het kijkglas onvoldoende aandacht.

Houd er rekening mee dat sommige toestellen meerdere kijkglazen hebben, ook op plekken die niet direct zichtbaar zijn. Juist de componenten die buiten het zicht vallen, kunnen de grootste risico’s met zich meebrengen.

Maak van het kijkglas een vast onderdeel van het onderhoud!
Door het kijkglas standaard te onderhouden en te inspecteren – inclusief controle op rookgaszijdige lekkages – kunnen potentiële ongewenste situaties worden voorkomen. Bovendien voorkomt dit onnodige tekortkomingen tijdens inspecties.

Onder het motto “Samen maken we het veiliger” kunnen we gezamenlijk zorgen voor veiligere installaties!

 

Auteur: Alex van Arragon | EBI-deskundige / Adviseur bij van Empel Inspecties en Advisering