NTA 8220 nieuwe norm voor de beoordeling van brandveiligheid elektrisch materieel
Op 18 december jl. is door het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) de NTA 8220 gepubliceerd. Een nieuwe controlemethodiek voor brandveiligheid van elektrische installaties en de daarop aangesloten elektrische toestellen (gezamenlijk elektrisch materieel genoemd). Hiermee krijgen bedrijven een breed gedragen controlemethodiek om brandrisico’s van elektrische installaties te beoordelen. Hierin staat omschreven wat er gecontroleerd moet worden en hoe. De verwachting is dat verzekeraars deze controlemethodiek gaan voorschrijven in de polisvoorwaarden van de brandverzekering, met als doel helderheid en eenduidigheid te verkrijgen voor zowel de verzekeringsnemer als de uitvoerende elektrotechnische branche.
Duidelijkheid
Tot nu toe was er geen breed gedragen controlemethodiek specifiek voor het controleren van brandrisico’s van elektrische installaties. Hierdoor was er veel discussie over de juiste methodiek voor dit doel en over de verschillende initiatieven op dit gebied. Zo was de praktijk dat er een NEN 3140-inspectie werd voorgeschreven die niet voor dit doel geschikt is. Sommige verzekeraars hadden een eigen methodiek zoals de “agro-inspectie” of “verzekeringsinspectie”, de meer algemene methode de “VIER inspectie” en de Delta Loyd methode de “Elektra Garant methode”, Allemaal verschillende methoden maar niet door iedereen erkend. De NTA 8220 is ontwikkeld door UNETO-VNI, iKeur en het Verbond van Verzekeraars en heeft hiermee het benodigde draagvlak. Door een controlemethodiek te gebruiken die specifiek voor dit doel is ontwikkeld, de NTA 8220, zal naar verwachting het brandrisico van een elektrische installatie beter worden beheerst en onduidelijkheid in de markt worden weggenomen.
Marktvraag
De NTA 8220 is geen wettelijke verplichting, maar kan geëist worden door verzekeraars aan hun klanten met een brandverzekering. Waar vroeger een vraag was naar bijvoorbeeld een NEN 3140 inspectie vanuit de brandverzekering kan dit hierdoor gaan verschuiven naar een NTA 8220 inspectie of wellicht beide inspecties (waarbij de NTA8220 een aanvulling is op de NEN3140). Daarnaast heeft SCIOS deze ontwikkeling aangegrepen om een certificeringsregeling (scope 10) op te zetten voor inspectiebedrijven. Deze stelt kwalificatie eisen aan inspectiebedrijven die controles uitvoeren volgens de NTA 8220 methodiek. Ook is de benodigde kennis van de medewerkers van de gecertificeerde bedrijven getoetst en gewaarborgd. Ook deze regeling is niet wettelijk verplicht maar kan door verzekeraars worden geëist in hun polisvoorwaarden.
NTA 8220
De NTA 8220 is geen vervanging van de NEN 3140, maar specifiek gericht op het signaleren van brandrisico’s veroorzaakt door de elektrische installatie. Het signaleren van andere risico’s door de elektrische installatie (zoals veiligheid, gezondheid, welzijn of bedrijfscontinuïteit) zijn geen onderdeel van deze controlemethodiek.
NTA 8220 is een samenwerking van UNETO-VNI, I-keur (inspectiebranche) en het Verbond van Verzekeraars. De controlemethodiek is onder het beheer van het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) vastgelegd in Nederlands Technische afspraken (NTA).
Meer informatie over de inhoud van de NTA 8220 is te vinden op www.nen.nl