Afgelopen maand kwam het eindrapport van de Onderzoeksraad voor veiligheid uit. Onderstaand kunt u het volledige rapport nog eens op uw gemak nalezen. Wij hebben een eerste selectie voor u gemaakt.
Koolmonoxide, een onderschat en onbegrepen gevaar
Hoofdconclusie
Ongevallen met koolmonoxide vormen een onderschat probleem. In Nederland worden jaarlijks vijf tot tien dodelijke slachtoffers en honderden gewonden geregistreerd als gevolg van een ongeval met koolmonoxide. Niet alle ongevallen worden echter opgemerkt of geregistreerd. Er zijn indicatoren dat de werkelijke aantallen slachtoffers drie tot vijf keer zo hoog liggen.
CV-ketels
De meeste koolmonoxideongevallen gebeuren op dit moment met de cv-ketels. In mindere mate vinden koolmonoxideongevallen plaats met geisers, die van oudsher een belangrijk aandeel hadden in de ongevallen. De meest voorkomende factoren die de ongevallen veroorzaken, zijn slecht functionerende of verkeerd afgestelde toestellen, problemen met de luchttoevoer en problemen met de rookgasafvoer. Bij de meeste onderzochte ongevallen werd volgens de bewoner periodiek onderhoud verricht door een installateur met kwaliteitslabel. Als een ongeval met koolmonoxide werd opgemerkt, was er in de meeste gevallen sprake van detectie door een koolmonoxidemelder. Het is niet bekend hoe betrouwbaar deze zijn. Ook hulp- en zorgverleners herkennen een koolmonoxideongeval niet altijd.
Verantwoordelijkheid
Bewoners en/of eigenaren zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van installaties in hun woning. Bewoners zijn verantwoordelijk voor een veilige werking en gebruik. Eigenaren dienen zorg te dragen voor de veilige aanleg en onderhoud. Zij zijn hiervoor afhankelijk van professionele partijen zoals fabrikanten en installateurs.
De Onderzoeksraad
De Onderzoeksraad ziet hiaten in het stelsel dat waarborgen moet bieden voor de levering van veilige producten (verbrandingsinstallatie en koolmonoxidemelders) en de dienstverlening door deskundige installateurs. Nederland loopt daarmee achter ten opzichte van omringende landen.
De conclusies uit het rapport
Conclusie 1: verbrandingsinstallaties zijn niet failsafe en foolproof
Conclusie 2: erkende installateur (kwaliteitslabel) geen garantie voor veilige installatie
Conclusie 3: borging door de branche vertoont hiaten
Conclusie 4: overheid kan meer doen om bewoners te beschermen
Conclusie 5: koolmonoxide moeilijk te detecteren en diagnosticeren.
Lees of download hier het hele rapport